Grilovacia veža

Diel 06 / Holandsko

Hory mäsa, klobás, zeleniny a... a navyše banány a ananásy? Niekde v Holandsku vzniká na kedysi ponurom priemyselnom pozemku Empire State Building všetkých grilov: grilovacia veža. Táto futuristická univerzálna zbraň na dusenie, pečenie a grilovanie je pripravená na oslavu gigantických rozmerov. A to všetko iba na metri štvorcovom.

Naald & Hamer

Christel van Schoonhoven a Rianne Jasper tvoria dizajnérske duo Naald & Hamer – holandsky "ihla a kladivo". V priestoroch umeleckej skupiny De Vliegtuin experimentujú predovšetkým s oceľou. Zvárajú, brúsia a ohýbajú, aby z tvrdej ocele vytvorili tie najnezvyčajnejšie predmety. Pretože v ich ateliéri je stále plno priateľov a kolegov, prišli s nápadom monumentálneho štvorcového metra: s grilovacou vežou. Nespočet grilovacích plôch naskladaných v niekoľkých poschodiach premení jediný meter štvorcový na základ pre gigantickú hostinu.

„Bolo nám hneď jasné:
musí to byť vysoké. Veľmi, veľmi vysoké...“

Naald & Hamer

Vysoká škola grilovania
– grilovacia veža

V najkompaktnejšej gurmánskej kuchyni na svete sú hrnce a panvice usporiadané tak, aby aj pokrmy s rôznym časom prípravy a rôznymi spôsobmi varenia boli pripravené na podávanie v rovnakom čase: v hrncoch, ktoré možno zdvíhať a spúšťať, sa pripravujú zemiaky a zelenina. Pod nimi visia domáce klobásy a "nduja", pikantná kalábrijská pomazánka a oboje sa pomaly údia a potom krátko grilujú nad ohňom. V dolnej časti sa priamo nad ohňom dusí obrovské bravčové pliecko a kusy hovädzieho zadného, ktoré sa potom plnia do lahodných tacos.

Pán plameňov
– Pitmaster Stacy

Každý gril potrebuje svojho pitmastra: Stacy Denzel Janmaat je zakladateľ spoločnosti a slávny šéfkuchár. Pre časopis Munchies skúma netradičné alebo zabudnuté trendy v jedle. Pre grilovaciu vežu vymyslel pokrmy, ktoré sú rovnako chutné ako ľahké na prípravu. Perfektne sa k nej hodia. Rovnako chutné budú ale aj tie, ktoré pripravíte na vašom vlastnom grile. Jeho obľúbený recept nájdete v našom videu.

Nájdi skvelé projekty v akomkoľvek formáte.
Viac informácií nájdeš tu.