Záhrada na metri štvorcovom
Diel 02 / Slovensko
Na jednom metri štvorcovom môže vyrásť čokoľvek. Ale stačí to na uživenie človeka? V tomto experimente to zistíme: iba na metri štvorcovom vytvára staviteľ Miro Bača v Hrabušiciach na Slovensku obrovskú vertikálnu záhradu. Stačí to k životu? Výsledok si môžete pozrieť tu.
Miro Bača
Miro Bača je na rodnom Slovensku známy YouTuber a influencer – má viac než 100 000 sledujúcich. Ako jeden z mála sa snaží pomocou videí nielen baviť, ale aj vzdelávať. V rámci projektu "Fenomény sveta" napríklad cestoval do okolitých krajín, aby na rôznych miestach inšpiroval žiakov k učeniu pomocou videí
„Ľudia si myslia, že na pestovanie plodín potrebujú veľa priestoru. Ja si myslím, že nám stačí jeden meter štvorcový.“
Miro Bača
Záhrada na metri štvorcovom
– ako to funguje.
Vďaka inteligentnému plánu premenil Miro jeden meter štvorcový na akýsi ekosystém: od integrovaného kompostéra v základoch, kde možno recyklovať odpad z úrody, cez starostlivo rozmiestnené rastliny až po zabudovanú dažďovú sprchu na streche, ktorá všetky rastliny výdatne zalieva.
Plánek zahrady
1. Mriežka je ideálnym miestom na pestovanie fazule, paradajok alebo aj ruží.
2. Zavlažovací systém zavlažuje celú farmu.
3. Zelená strecha so sukulentmi prepúšťa dažďovú vodu.
4. Strešný žľab na dodatočné zavlažovanie záhrady.
5. 12-voltové čerpadlá dodávajú vodu pre integrovaný vodopád.
6. Hmyzí hotel na lepšie opeľovanie.
7. Pestujú sa tu vybrané rastliny: slez maurský pre opeľovače, stévia na sladenie, mäta na čaj a napríklad šalát a kaleráb.
8. Starostlivosť o záhradu uľahčuje rebrík.
9. Nádrž slúži na zachytávanie vody a na zavlažovanie.
10. Menšia verzia kompostéra.
11. Spodná úroveň slúži ako protiváha záhradnej konštrukcie.
Varenie z jedného metra štvorcového
Strapačky
Miro na svojej vertikálnej farme pestuje aj zemiaky – a tým aj základ pre pravé slovenské jedlo: strapačky, slovenskú verziu zemiakových halušiek, podávanú s kyslou kapustou a slaninou. Mirova mamina vyškriabe halušky za dve minúty. Možno budete potrebovať trochu viac času. Pre 4 osoby:
Zemiakové halušky
4 veľké zemiaky
300-400 g hladkej múky (pšeničnú múku možno zmiešať s celozrnnou v požadovanom pomere)
Soľ podľa chuti
Príloha
500 g kyslej kapusty
150 g údenej slaniny nakrájanej na kocky
Olej na smaženie
Zemiakové halušky
1. Olúpte dva veľké zemiaky a nastrúhajte ich na strúhadle na zeleninu.
2. Tekutinu zlejeme, pridáme soľ a dva hrnčeky múky, dobre prehnetieme.
3. Cesto dáme na dosku na krájanie a pomocou strúhadla vkladáme malé kúsky do hrnca s vriacou osolenou vodou.
Cesto na strapačky
1. Na panvici na troche oleja opražíme slaninu; odložíme bokom.
Kyslú kapustu dôkladne prepláchneme v site.
2. Rozohrejeme olej a kyslú kapustu na ňom niekoľko minút smažíme, pridáme trochu rasce a vody.
3. Kyslú kapustu orestujeme. Znížime teplotu a kapustu prikrytú dusíme asi hodinu. Čas od času zdvihnite pokrievku, kapustu premiešajte a v prípade potreby pridajte trochu vody. Podľa chuti dochuťte cukrom.
4. Zmiešajte halušky a kapustu dohromady a pridajte slaninu.
Letný šalát
Uhorky, paradajky, hlávky šalátu, bazalka – a teda väčšina ingrediencií pre obľúbené predjedlo rodiny Bačových – rastú na jednom metri štvorcovom: jednoduchý šalát so slovenskou parenicou, typickým syrom zo Slovenska. V nedeľu večer je celá rodina v kuchyni, krája, strúha a mieša. A vy môžete ľahko robiť to isté. Pre 4 osoby:
6 listov hlávkového šalátu
1 stredná uhorka
12 cherry paradajok
1 žltá paprika
Zelená časť
1 jarnej cibuľky
4 lyžice slnečnicového oleja
2 lyžice bieleho octu
Soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Hrsť čerstvých nasekaných lístkov bazalky
Syr parenica (alternatívne: syr feta)
Jedlé kvety na ozdobu